понеделник, 18 февруари 2008 г.

Големи сме овце...

Референдумът за Бургас - Александропулис не успя да събере 20% избирателна активност? Какво ще рече това - че така нареченото гражанско общество в България на практика липсва. Щом като по такъв важен за целия регион въпрос, касаещ до голяма степен туризма и бъдещето на местните жители, излизат да гласуват едва 20% от избирателите... сами си правете изводите. Вярно е че хората нямат вяра на правителството, но пък да си стоиш в къщи, да лющиш ракия и да псуваш властта, а след това да се чудиш що в България сме толкова зле, а в Румъния строят завод на Нокиа например...
Искам да кажа, че е крайно време да спрем да обвиняваме за положението си "другите" - било то партии, администрация и т.н. Истината е че нищо няма да се оправи от самосебеси или пък някой друг ще ни го свърши, а пък ние в това време ще си дремуцаме сладко пред телевизора.
За съжаление този тип мислене е до голяма степен пропито в нас, както се вижда и от въпросната избирателна активност. И естествено всеки сам за сабе си си е намерил оправдание защо не бил гласувал - на един му било студено, друг разбрал че референдумът няма правна стойност, трети... Но след години ако недай боже стане някоя еко катастрофа всички ще ревнат в един глас - "ония нашите управници" са виновни. Само дето когато трябваше да ревете, си стояхте в апартаментите, вечерта попсувахте гледайки новините, а сега ревете "след дъжд - качулка", както се казва в народната мъдрост.
Както се казва - всеки народ получава управници каквито заслужава! Така че много моля не се учудвайте защо нас ни управлява коалиция от двама крадци и един глупак (може и да са трима крадци но е трудно за доказване).

1 коментар:

Анонимен каза...

По БТВ чух поне 3 пъти да казват че файда от вот няма (преди неделя) щото ще правят каквото си решат, хората са си казали: "Е що пък да гласувам?"