сряда, 6 февруари 2008 г.

Най-после!

Народното събрание реши целият текст на "Държавен вестник" (dv.parliament.bg) да се публикува в интернет. Все още в момента ако имате нужда да прочетете даден закон и свързаните с него наредби, правилници и т.н. може да го направите… срещу заплащане чрез някоя частна фирма, издател на юридическа литература. Нито в интернет страницата на Парламента, нито в тази на Държавен вестник, нито в „е-портал”-а на правителството, не може да се докопате до така нужното законодателство. България е единствената държава в ЕС, чието официалното издание не е достъпно за нейните граждани безплатно в мрежата.
Това би трябвало да се промени от 1-ви юли според промени в Закона за "Държавен вестник", според които последният следва да поддържа сайт със свободен и безплатен достъп!
Оставам леко скептичен все пак, имайки предвид безхаберието и анархията царяща в държавата, предполагам че този срок няма да бъде спазен поне с година . Дотогава ако все пак имате нужда от някой закон, може да проверите на www.lex.bg. Там има безплатна секция със закони, правилници и кодекси. Най-важната част обаче – Наредбите към различните закони липсва, а всеки който се е занимавал със четене на закони знае, че най-важните неща биват по правило описвани в наредбите…

Няма коментари: