понеделник, 10 март 2008 г.

Идея за развитие на "слънчева" енергетика в България

Според последните изисквания на Европейският съюз, страните членки на ЕС, в това число и България се задължават да произвеждат 20% от своето електричество от ВЕИ. В момента у нас този процент е около 8%, като основните мощности са от водно-електрически централи, малка част е от вятърни и нищожна част от слънчеви (фотоволтаични). Производството на електроенергия от ВЕЦ-ове е доста добре развито в България, поради наличието на сравнително гъста речна мрежа. Производството на електричество от вятъра, което стана хит през последните няколко години за съжаление страда от един основен недостатък – местата където има вятър, достатъчен да се строят и експлоатират такива съоръжения, са ограничени предимно до морските и планинските райони на страната. За разлика от вятъра обаче, слънце има на цялата територия на България, като разликата между „най-силната и „най-слабата” част не надхвърля 10%. Това дава основание да се мисли за сериозното развитие на този вид енергетика у нас. Производството на електроенергия от слънцето не е евтино, но ако сравним стойността на 1000 MW “слънчева” централа със същата „атомна” не мисля че разликата ще е голяма. За сметка на това атомната централа, каквото и да говорим, си е технически една контролирана бомба, като отработеното гориво остава в "наследство" на поколенията, докато фотоволтаичните системи са напълно безвредни, не изискват гориво и дори нямат нужда от почти никаква поддръжка. Тези системи естествено произвеждат енергия само през деня, но тогава е и пикът в използването на електроенергия, така че ползата от тях е безспорна.

За да се подпомогне развитието както на промишленото, така и на „домашното” въвеждане на фотоволтаични системи в страната се изискват сериозни законови и финансови ангажименти от страна на парламента и правителството. Понастоящем нормативното подпомагане на производството на електроенергия от слънцето е уредено чрез въвеждането на преференциална цена за изкупуването на тази енергия от 718 лв на мегават, т.е. около 72 ст. на киловат (без ДДС). Тази висока цена принуждава електроразпределителните дружества да пречат със всички позволени, а и непозволени средства на монтирането и въвеждането в експлоатация на подобни съоръжения. Допълнително тази цена завишава крайната продажна цена на електроенергията.

Много по-изгодно за всички би било има субсидия за въвеждането на подобни съоръжения, без да се поемат ангажименти за фиксирана цена. По-долу давам едно опростено пресмятане, какво би струвало това на държавата и какъв би бил постигнатият резултат:

Нека приемем следната рамка*:

- Държавата да предвиди за субсидии в рамките на 10 годишен период (например 2010-2020) сумата от 3,5 млрд. лв., т.е. 350 милиона лева годишно (което като се замислим е нищо в сравнение със скоростно и непрозрачно изхарчените 1 400 000 000 лева бюджетен излишък в края на 2007г.)

- Субсидията да бъде в размер на 90% за домакинствата и 75% за предприятията.

- При промишленото инсталиране субсидията да не може да надхвърля 2 млн. лева на година, като се вземе предвид и свързаността между юридическите лица по Търговският закон (т.е. да се избегне схемата едно физическо лице да си регистрира няколко ЕООД-та и да кандидатсва с всичките дружества за субсидия едновременно).

- Себестойността на инсталираното съоръжение да не надхвърля сумата от 7000 лв. за киловат (т.е. да се избегне възможността за злоупотреби от типа купувам оборудване за 10000 лв., а показвам документи за 20000 лв. и така хем оборудването излиза без пари, хем има и печалба ).

Ако се изпълни една подобна схема в края на периода в България ще има инсталирани промишлени и домашни фотоволтаични системи с мощност 500 мегавата (при цена от 7000 лв. за мегават), което компенсира затворените блокове на АЕЦ Козлодуй например.

*за опростяване на схемата, не съм предвидил поевтиняването в бъдещо време на фотоволтаичните системи, което като се има предвид скока в технологиите може да се окаже значително, като по този начин за 10 години вместо 500 мегавата може да се достигне и мощност от 1000 и повече мегавата.

2 коментара:

Анонимен каза...

Понеже блога се претрупа ужасно, както каза Коце - заприличал е на dnes.bg :) някой да знае дали може да се направи така че да статиите да се нареждат по тематика???

kalbotobg каза...

Използваай тагове за темите. Тази възможност е вградена. Почети малко за възможностите.