петък, 4 януари 2008 г.

Правителството... няма работа

Каква е същността на държавата? Според Българската Уикипедия: "Държавата (или страната) е политическа общност, заемаща дадена територия, имаща организирано правителство ...". Според нашенската действителност държавата е сбор от институции, които когато нещо се обърка, обикновено не са отговорни защото:
- това е работа на някоя "друга" институция;
- при така възникналите обстоятелства това е всичко, което може да се направи, т.е. тука е така;
- бяхме подготвени, но останахме изненадани;
- при бюджета с който разполагаме, правим всичко по силите си, т.е. за тия пари - толкова (друг е въпросът, че при непрозрачното управление на парите от правителството, ако ще 100% от доходите на данъкоплатеца да отидат в бюджета, надали ще има видима разлика);
- вина има, виновен няма;

Т.е. към който и представител на администрацията да се обърнете (в случай, че успеете да го извадите от дълбоката конспирация в която е потънал), ще разберете че за проблемите на страната е отговорна:
а) ситуацията
б) липсата на пари
в) международното положение/конюктура/пазари и т.н.
г) някой друг
А чиновникът - целия в бяло...

Не случайно при настъпилото през последните дни бедствие по пътищата на страната, правителството не видя смисъл да организира едно извънредно заседание и да се опита да въведе някакъв ред сред хаоса от прехвърлящи си вината за положението служби. То така и така е ясно, че вината е колективна, т.е. никой не носи такава - има фирми за почистване, кметове на села и градове, областни управители, областни пътни управления, фонд "Републиканска пътна мрежа", Гражданска защита, Министерство на вътрешните работи, Министерство на отбраната, Министерство на бедствията и авариите, Министър председател на Република България... ето колко много хора и "органи" се грижат за вашето "благоденствие", пък вие и негодувате на всичкото отгоре. Е като завали сняг/дъжд, като има суша - проблема е... виж по-горе. Вина има, виновни не! (съжалявам че се повтарям, но рефрена за общата безотговорност, с който ни приспиват от години ме е заразил...)

Очевидно е че докато обществото смята това за нормално, нещата ще продължават да се случват по същият начин. Докато не бъде ефективно осъден, поне един висш (министър, зам. министър, шеф на агенция) чиновник за негово действие или бездействие, държавата ще продължава да "функционира" по нашия си начин. Ще продължава да се краде, корумпира, крие, прехвърля вината и манипулират фактите за да се стигне до официалното съобщение на правителствената информационна служба: "правителството... няма работа".

1 коментар:

Анонимен каза...

Така ще е още много дълги години... докато обществото не се научи да се самоорганизира. "Политическата" класа няма мотив да се променя- тя е в доста уютна позиция. Ние сме за бой. Сега, вместо да изхвърлим Емел Етем от властта (която "следи внимателно ситуацията", докато е В ОТПУСК!!!), ние ще си покрещим у дома на масата пред ракията и ще ни мине. Това дебилско бездействие се учи с поколения, ние сме го усвоили твърде добре и го преподаваме и на децата си. Горките ни деца.. какво ги чака още, ако се задържат тук!