петък, 18 януари 2008 г.

За здравната вноска и здравето

В сряда прочетох за поредната готвена ни от правителството "балтия" - решили да се увеличи здравната вноска с още 3% . И тези допълнителни проценти да се плащали само от работещите лица. Срещу тази безумна глупост мога да възразя с няколко аргументи:

1) При неработещата ни здравноосигурителна вноска и 30% увеличение ще потънат в
нечии джобове но хората няма да видят по-добро обслужване. Т.е. ако една каца е с дупка в дъното, не 3 а 300 кофи вода да налееш - все тая.

2) Когато преди около 2 години бяха намалени вноските по социалното осигуряване се оказа, че приходите не само не намаляват, ами точно обратното - бележат сериозен ръст. Близко до акъла е че увеличаването на здравната вноска просто ще накара повече хора да минат или да си стоят в сивата икономика за да си спестят новото бреме на "любимото" ни правителство. Бленуваните от министър Гайдарски пари ще останат на хартия, а здравеопазването на принципа "пари в плик, брой или на ръка".

3) Писна ми правителството да ми взема парите и да ги харчи вместо мен. Смятам че аз като най-заинтересован ще успея достатъчно правилно да определя как и в какви проценти да си ги харча.

Така че вместо да вдига вноската, по-добре министър Гайдарски да се опита да премахне монопола на НЗОК (държавната здравна каса) и да остави конкуренцията да си свърши работа. Нали уж сме пазарна икономика...

Иначе ако правителството продължава да "твори" предимно гафове и откровени глупости (например 30 см. сняг - бедствие), бленуваните от Бойко Борисов предсрочни избори може и да станат факт. Както казва моят колега (на шега - за сведение на МВР) единственият начин да се оправим е да подпалим Министерски съвет от три страни, а от четвъртата да ги чакаме със сопите.

Няма коментари: