сряда, 21 ноември 2007 г.

Незаконното строителство и природата...

Снимката по-долу, както и текста под нея, са взети от електронното издание на в. ДневникРазширяването на пътя към хижа "Пионерска" продължава въпреки протестите на еколозите и съмненията дали е валидна ОВОС.
Фотограф: Надежда Чипевa

Моето мнение:
Проблема, не е в строителството само по себе си, а във факта, че в България всеки с повечко пари може да почне НЕЗАКОННО да строи каквото поиска и където си поиска и в 99% от случаите ще му се размине с някаква смешна глоба, а бетонът ще остане. Нямам нищо против ски писти, еко-пътеки, хотели и т.н. стига преди да почнат да се строят да бъдат спазени ВСИЧКИ изисквани от закона процедури, в противен случай да бъдат събаряни за сметка на инвеститора. Само тогава естествената алчност на инвеститорите ще бъде овладяна до нормални размери. За съжаление в България властите си затварят очите, прибират подадените им под масата пари, с пълното съзнание че не могат и да ги осъдят, защото на съд не подлежи чиновника, който допуска бетонната мизерия, а представляваната от него институция, а дори и тя да бъде осъдена, парите пак се вземат от нейният бюджет, т.е. от джоба на данъкоплатеца.
Единствените институции (може би), които са в състояние да накарат българските чиновници да се размърдат са европейските и то най-вече чрез заплахата да "спрат кранчето" на различните програми за финансиране.
Ето един интересен сайт, където може да се откриват и изпращат различни петиции до българските и европейските власти: http://www.bgpetition.com/

Няма коментари: