четвъртък, 25 октомври 2007 г.

"Прозрачност" в усвояването на европейските фондове

Работя в консултантска фирма, помагаща за усвояването на средствата, които Европейският съюз изсипва за подпомагане на земеделието в България и които всики политици обясняват пред всяка една медия как се усвояват "ПРОЗРАЧНО".
Ето един пример от моя личен опит. На наш клиент, очакващ плащане по схема "Преструктуриране и конверсия на винени лозя", му бяха преведени по-малко от половината пари които му се полагат и за които има сключен договор с ДФ "Земеделие". Днес присъствах на следният разговор между мой колега и Мартин Синджерлиев - експерт от сектор Вино на Разплащателна агенция към Земеделието и продоволствието. На въпроса:
- Защо след като има сключен договор превеждат по-малко от половината от договорената субсидия, бе отговорено - "В резултат на преизчисления".
- Кой е направил тези преизчисления - "Нямам право да ви кажа".
- Защо не може да ми кажете - "Има си вътрешни правила".
- Къде може да се запознаем с тези правила? - "Те са вътрешни и не може да ги четете"

Ха сега - Параграф 22!!!

- Ще подам жалба срещу Вас - "Ами подавайте..."

Първо си помислих - "я колко е смел, даже си казва и името", после ми хрумна "ами на него му е ясно, че и 100 жалби да подадем, нищо няма да се промени". Клиента ни естествено ще отнесе въпроса в съда, въпреки че при състоянието на нашата съдебна система... но това си е една цяла отделна тема.
Повече нямам какво да кажа. При това отношение на администрацията към гражданите и бизнеса, мисля че нашите управляващи е по-логично да сменят израза "прозрачност" с "пълна и тотална мъгла"...


2 коментара:

Анонимен каза...

Има някой неща, които господина упорито премъчава и това е една много често и хитро изпускана от кандидатите думичка "до", която би трябвали да им говори много неща, но кой да чете. По-лесно е да се плюе, отколкото да се чете.

Павел Ненков каза...

Няма нищо за премълчаване, естествено че в наредбите на програма САПАРД пише, че помощта е "до" 50%, но в сключеният в последствие договор сумата вече се фиксира в левова равностойност, така че г-н Анонимен недей да заблуждаваш хората...