понеделник, 27 октомври 2008 г.

Граалът на слънчевата енергетика

Слънцето е огромен и неизчерпаем източник на енергия намиращ се толкова близо до нас. На практика всички живи същества черпят от него - растенията чрез фотосинтезата, а другите организми ползват енергията която са съхранили в себе си растенията.

Хората сме създали начин да преобразуваме слънчевата енергия в електрическа, но за съжаление все още нямаме икономически изгоден начин да "складираме" и ползваме когато ни потрябва произведеното електричество. Затова и изнамирането на способ за съхранение на произведеното от фотоволтаичните системи електричество се приема като аналогия на легендите за откриването на Светия Граал.

Ето че учени от MIT (Massachusetts Institute of Tehcnology) може би са направили крачка в тази посока: MIT: Solar power storage discovery

Системата, която учените са създали имитира процеса на фотосинтезата при растенията, като разгражда чрез катализатори водата на кислород и водород, които могат да се обединят по късно в горивна глетка. Системата работи при стайна температура и не е сложна за изработка.

Според единият от изобретателите, това е само началото, като след 10 години всяко едно домакинство ще може да си произвежда елекричество за задоволяване на нуждите си.




Няма коментари: