понеделник, 19 май 2008 г.

Тъмната страна на силата на медиите

Всички знаем, че медиите са четвъртата власт. Чрез разгласяваната от тях информация гражданите основно съставят своето мнение по този или онзи въпрос, който ги вълнува.

Вчера се проведе учредителната конференция на партия "ЗЕЛЕНИТЕ". В Инициативния комитет на партията виждам основно лицата от еко протестите от последната година. Това са млади хора, които нямат "съмнителни" бизнес интереси, а нещо повете - почти всички от години работят за различни "зелени" каузи.

Ето как обаче беше отразена конференцията от някои медии:


вестник Монитор

"Зелени учредители сгазиха закона...
...Запознати твърдят, че зад проекта за партията стои самият Прокопиев, който използва екологичните акции за прикритие на строителния си бизнес. В допълнение бизнесменът имал амбициите да се кандидатира за президент и смятал зелената идея за подходящо за целта средство."

Dariknews.bg

"Учредяват официално партия "Зелените" - статията е илюстрирана със снимка от строеж на плаж.
Текстът под снимката гласи: "Една от кампаниите на "Зелените" беше унищожаването на Иракли" ???!!!
Предполагам че става въпрос за техническа грешка, може би са искали да напишат - ПРОТИВ унищожаването на Иракли, ама знае ли човек...

в. Дневник

"В България има нова еко партия - "Зелените". Тя бе учредена в София от изявени еко активисти, застава твърдо срещу ядрената енерегетика и обеща да не се коалира с други формации "

За сведение на медията, партията има Програма, в която се описват основните приоритети:
-Опазване на околната среда
-Устойчиво развитие
-Развитие на демокрацията
-Общество
-Здравеопазване
-Образование и наука

и да има и

-Енергетика от ВЕИ и постепенно отпадане на ядрената енергетика

Как точно от Дневник стигнаха до извода, че основната цел на партията е: "застава твърдо срещу ядрената енергетика", не е ясно? Горният цитат е явно собствена интерпретация на в.Дневник.
А пък въпросът за коалиране с други партии въобще не е дискутиран на Конференцията, нито присъства в Програмата...

Господа журналисти. Напомням Ви, че Вашето призвание е да отразявате информацията коректно, а не да заблуждавате обществото!!! Не че манипулирането на общественото мнение е ново явление, особено що се отнася до вестник Монитор, закупен миналата година от бившата шефка на "тото-то" ( С какви пари държавен служител си купува медия е отделен въпрос? ), но поне за в.Дневник имах по-добро мнение...


1 коментар:

Milvana Kalvacheva каза...

Павкааа, Павка... Ти си разочарован от в-н "Дневник"... аз пък за теб имах мнение, че си реалист. Нито твърде в ляво, нито твърде в дясно, нито наивник, дето им се връзва на простотиите на политиците и на медиите. Всички тези, прости ме за израза, но чета Карбовски в момента, пърдят в едно гърне. Какво очакваш? Не ти ли е ясно, че всичко, което се пише и говори, е минало през адекватна цензура? Каквото и да правите, няма да успеете да пробиете без да се интегрирате в политическата картина. Вярвам на всичко и не вяравм в нищо. Всичко е възможно и нищо не е възможно в тази държава... Кога ще се видим на по бира, че то иначе не може да се дискутира политическия ни модел...