вторник, 15 април 2008 г.

Какво стана със завода за боклук?

Покрай натовареното ежедневие и връхлитащите ни един след друг проблеми, много често забравяме за наистина важни неща, а после когато в обществото почне дискусия по проблема си казваме - еййй, вярно бе, това го бях забравил, брей кога мина времето и пак нищо не е свършено...

Мисълта ми е за завода за преработка на отпадъците на София, който и тази година е не по-малко виртуален от преди. Обвит в мистификация на границата на реалното, аха аха да го пипнеш и...

Проблемът има и друго измерение - конкретна информация относно въпросният завод трудно, а да не кажа невъзможно може да бъде открита. Пробвах в сайта на Столична община. Там открих например Програма за управление и развитие на Столична община (ето линк ), където от точка 5.1 се вижда следното решение:

- да се изготви инвестиционен проект
"Управление на отпадъците на Столична община"; със срок 2009 г.

- да се подготвят тръжни документи за инсталациите за предварително третиране и компостиране, инсталациите за термично третиране (ако е необходимо); със срок 2008 г.

- да се извърши оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и да се даде комплексно разрешително на инвестиционното предложение за управление на битовите отпадъци на СО; със срок 2008-2009 г.

Какво излиза: документите за търг за инсталациите ще се направят преди проекта за управление на отпадъците, а вероятно и преди оценката за въздействие на околната среда (ОВОС)!

И това ако не е абсурд!!!

Друго което ми направи впечатление, е как в началото се говори за инсталации за предварително третиране и компостиране, после се промъкват инсталации за термично третично (ако е необходимо), а накрая има точка:

5.1.10. Работно проектиране и строителство на инсталация за термично третиране: (в случай, на доказана необходимост от изграждане в ППП) ; със срок на проектиране 2008 – 2009 г.

Пак излиза, че преди и без да бъде взето принципното решение как ще се събира и обработва боклука на София, вече ще имаме едно напреднало проектиране, а най-вероятно и подготвени тръжни документи за завод за термична обработка (разбирай изгаряне).

Т.е. слагаме каруцата пред коня и правим квот си искаме щот си можем. Вероятно и "лапкаме" доста, че то завода за изгаряне май-май струва 5-6 пъти повече от другите технологии...

После имало било прозрачност. Прозрачност ли! Едно време за такива приказки пращаха, знаете къде... Само да ми паднете блогъри такива.


Ето два от основните принципи в Програмата за развитие на Столична община:

- Открито управление;

- Диалог с гражданите по различни проблеми на развитието и изграждането на София;

Хмммм, интересно кога ли е бил диалога по отношение на завода за отпадъци???

Трябва да се има предвид че един такъв завод, когато бъде изграден ще функционира минимум следващите 30 години, следователно не е маловажно каква технология ще се използва. Все пак не искаме да оставим на нашите деца още едно Кремиковци, нали?

Няма коментари: